bol.com-logo
inktwereld-logo
logo-printabout
inktweb-logo
coolblue-logo

Inktcartridge navullen

Wilt u alles weten over tet hoe en waarom van het navullen van inkt cartridges? U zult zich misschien afvragen waarom cartridges worden nagevuld. Het antwoord hierop is heel simpel: het is veel goedkoper dan de originele cartridges. Maar waarom zijn veel mensen dan toch nog een beetje angstig om hun cartridges te laten navullen? Dat heeft eigenlijk twee redenen:

  1. Ten eerste omdat mensen toch wat wantrouwend zijn ten opzichte van goedkope aanbiedingen en extreem lage prijzen, en ze vragen zich af wat het verschil is tussen een originele cartridge van €45,- en dezelfde cartridge nagevuld voor maar €10,-. Hierop is een simpel antwoord mogelijk: helemaal niets! Er zijn al heel veel onderzoeken en testen gedaan met originele en nagevulde inktpatronen, en de resultaten laten zien dat er (mits er een goede kwaliteit inkt wordt gebruikt) haast geen enkel verschil merkbaar is in de print resultaten. In sommige gevallen zijn de nagevulde inktpatronen zelfs beter en mooier van kwaliteit dan de originele inktpatronen!
  2. Ten tweede hebben fabrikanten van printers en inktpatronen ons altijd laten geloven dat het navullen van cartridges schadelijk is voor de printers. Recente onderzoeken in opdracht van de EU hebben echter aangetoond dat dit helemaal niet het geval is mits de cartridges op de juiste manier worden nagevuld. De EU heeft zelfs besloten dat de fabrikanten hun cartridges geschikt moeten maken voor het navullen! Waarbij op gemerkt kan worden dat het navullen niet alleen goedkoper is maar ook veel beter voor het milieu!

Wanneer inktcartridge bijvullen?

Het is erg belangrijk om te weten dat fabrikanten van printers en cartridges hun printers “beschermen” tegen mogelijke defecten aan de printkoppen. Zij doen dit door in de cartridge een bepaalde hoeveelheid inkt achter te laten die ervoor zorgt dat de printkop altijd gekoeld blijft. De cartridge zal dus al aangeven dat deze leeg is, maar in feite zit er dus nog een “reserve” hoeveelheid inkt in de cartridge. De fabrikanten vermelden dit echter niet in de hoeveelheid inkt die in de toner zit, u betaald dus ook gewoon voor deze inkt die u helemaal niet kunt gebruiken!

U zult echter wel begrijpen dat het moment dat deze “reserve” hoeveelheid inkt wordt aangesproken, door gewoon door te gaan met printen, schadelijk zal zijn voor uw printer. Op het moment dat u dus de melding krijgt dat het inktpatroon bijna leeg is zult u de cartridge moeten laten navullen. Dit is niet alleen ter bescherming van uw printer, maar ook ten voordele van de kwaliteit van uw afdrukken. Hoe eerder na de melding u de cartridge laat navullen, deste minder tijd heeft de cartridge om uit te drogen. De meeste cartridges hebben namelijk een spons, en als de spons geen of weinig inkt bevat zal de spons langzaam maar zeker uitdrogen. Als u dit voorkomt door tijdig te laten bijvullen blijft uw cartridge in een goede conditie en kan deze vaker worden bijgevuld zonder dat uw afdrukken hieronder lijden.

Hoevaak kan ik een inktpatroon opnieuw vullen?

Hierop is helaas geen eenduidig antwoord mogelijk, omdat dit afhankelijk is van een heleboel factoren. Op de eerste plaats is dit afhankelijk van het type printer, en de daarbij behorende cartridges. De kwaliteit van de inktpatronen kan namelijk zeer veel van elkaar verschillen. Zelfs van twee identieke cartridges van bijvoorbeeld HP is nooit met zekerheid te zeggen dat u ze beide net zo vaak zult kunnen navullen, u kunt een “goede” cartridge treffen, maar ook een “slechte” welke minder vaak navulbaar is. Dit verschil in kwaliteit is terug te leiden tot het feit dat ook printer fabrikanten hun cartridges recyclen, dus u kunt een “nieuw” exemplaar kopen in de winkel maar in feite is deze cartridge waarschijnlijk al meerdere malen gebruik.

Gebruik de juiste kwaliteit printerinkt
Op de tweede plaats is dit afhankelijk van uzelf. Als u de cartridges tijdig laat navullen, en ervoor zorgt dat dit op de juiste manier gebeurd, en met goede kwaliteit inkt, dan kunt u uw cartridges vaker laten navullen dan wanneer u dit niet doet. Over het algemeen kunnen we uit ervaring spreken als we zeggen dat de gemiddelde cartridge een keer of 4/5 navulbaar is.

Plaats een reactie