bol.com-logo
inktwereld-logo
logo-printabout
inktweb-logo
coolblue-logo

Zoek inkt voor jouw printer

Je kent het wel: de inkt van jouw printer is weer eens op. Of misschien ben je die dure merkcartridges of toners wel helemaal zat. In dat geval ben je op zoek naar goede en betaalbare inkt. Maar welke inkt past allemaal in mijn printer? Kies hieronder meteen jouw merk. Vervolgens kan je doorklikken naar het serienummer en de verschillende type printers die er zijn. 

Welke inkt heb ik nodig voor mijn printer?

We maken een onderscheid tussen 2 soorten printers: inkjet en laser. Beide printers hebben zo hun voordelen. Over het algemeen gebruiken mensen voor thuisgebruik een inkjetprinter, en voor zakelijk gebruik een laserprinter. Bij inkjet maak je gebruik van cartridges en bij laserprinters maak je gebruik van toners. In de tabel hieronder tref je de belangrijkste verschillen tussen beide type printers. 

InkjetprinterLaserprinter
Type inktpatroonCartridgesToners
GebruikerstypeThuisZakelijk
AanschafkostenLaagHoog
Kosten per printjeHoogLaag
KwaliteitRedelijkHoog
AfdruksnelheidRedelijkHoog
De verschillen tussen een inkjet- en laserprinter

Heb ik een inkjetprinter (cartridges) of laserprinter (toners)?

Misschien ben je helemaal nieuw als het gaat om printen en inkt. In dat geval wil je weten of je cartridges of toners nodig hebt. Eigenlijk is dit heel eenvoudig te achterhalen. In een inkjetprinter gaan namelijk cartridges. Een cartridge is een klein inktpatroon. In de meeste printers zit er per kleur een aparte cartridge. Een toner is een brede en veel groter inktpatroon. Als je de klep van jouw printer opent zie je eigenlijk meteen of je te maken hebt met een inkjet- of laserprinter. Je kunt eventueel ook even op de doos of in de handleiding van de printer kijken. Daar staat het ook duidelijk weergegeven.

Wat is een inkjetprinter?

Een inkjetprinter maakt afdrukken met behulp van kleine plastic capsules. Deze noemen we cartridges. De afdrukken worden gemaakt door heel kleine druppels inkt op een A4-tje te spuiten. De meeste inkjetprinters werken met CMYK. Dit staat voor zwart, cyaan, magenta en geel. De aanschafprijs is laag maar de kosten per printje zijn relatief hoog. De kwaliteit en afdruksnelheid is redelijk, maar minder goed dan bij laserprinters.

Wat is een laserprinter?

Een laserprinter maakt gebruik van toners om een printje te maken. De toner is eigenlijk een poeder dat bij een hoge temperatuur op het papier gesmolten wordt. Tonercartridges zijn een stuk groter waardoor je er lang mee kunt printen en de kosten per printje laag zijn. De aanschafkosten van een laserprinter zijn wel weer een stuk hoger dan een inkjetprinter.

Welk type printer past bij mijn situatie?

Zoek je een printer voor thuisgebruik, en print je niet veel? Dan adviseren wij een inkjetprinter. Print je meer, of zoek je een oplossing voor zakelijk gebruik? In dat geval ben je beter af met een laserprinter op basis van toners.